Star Trek: Űrszekerek - második évad (1967-68) 

"Az űr. A legvégső határ. Ennek végtelenjét járja az Enterprise csillaghajó. Melynek feladata különös új világok fölfedezése, új életformák, új civilizációk fölkutatása, és hogy eljusson oda, ahová még ember nem merészkedett."

Read more...
[ hozzászólás ] ( 597 megtekintés ) permalink kapcsolódó link ( 3 / 105 )
Titánok összecsapása (1981) 

Életemben nem csalódtam még ekkorát... kellemesen. Minden irányból azt hallottam, hogy ez egy retek rossz film, minden szempontból elavult, nevetség tárgya és különben is akkorát bukott mint az ólajtó. Tulajdonképpen erre futott ki az egész Harryhausen maraton, ez a koronája, vagy ékköve, betetőzése az egész életműnek. Mert bizony a végítéletem az, hogy a fenti állítások egyike sem állja meg a helyét, a Titánok összecsapása egy mai napig szórakoztató film, köszönő viszonyba se áll egy-két borzalommal, amin eddig keresztülrágtam magam. Bizonyos szempontból nagy kár, hogy több filmet már nem készített Harryhausen, másfelől viszont nagyon szép búcsú.

Read more...
[ hozzászólás ] ( 313 megtekintés ) permalink ( 2.9 / 107 )
Szinbád és a tigris szeme (1977) 

Annyira tudtam, hogy ez lesz, édes Istenem mit ártottam, hogy megvertél a jövőbelátás átkával. Szóval, nem, hogy nem jó film a Szinbád harmadik és egyben befejező része, de egyenesen pocsék. Ebben a filmben minden gyalázat megtalálható, ami Harryhausen filmjeiben rossz, mintha erre gyúrtak olyan rá. Ehhez a filmhez képest az inkoherens, csapongó Szinbád hetedik utazása egy valóságos mestermű. Igazából számítottam rá, hogy rossz lesz, hogy nem kapok megint egy olyan jó kalandfilmet mint a Szinbád arany utazása. De reménykedtem, mert mint tudjuk az hal meg utoljára. Hát itt duplán meghalt, sőt triplán. Na nézzük.

Read more...
[ hozzászólás ] ( 410 megtekintés ) permalink ( 3 / 108 )
Szinbád arany utazása (1973) 

No mit szóltok, hogy hasítjuk a teret az időgépünkkel? Már is itt vagyunk a '70-es években. Még mindig negyven évre a mától, de az öreg Ray bizony már húsz éve keményen tolta ekkor a filmszakmában, igazi nagy öregnek számított a maga 53 évével. Sőt nyugodtan mondhatjuk egy őskövületnek is, mert bizony, miután Az aranygyapjú legendája csúfosan megbukott a kasszáknál, - ahogy egyébként a Gulliver, a Rejtelmes sziget, és az Emberek a Holdban is - a Columbia nem meglepő módon nem újította meg a szerződését és kénytelen volt a továbbiakban szabadúszóként tevékenykedni. A Columbiánál ugyan cserélődött a vezetés is, de ennél fontosabb volt a változás amit a 60-as évek hozott magával, az emberek inkább jelenkori (James Bond), vagy jövőbeli (Star Trek, Lost in Space) kalandokat akartak, semmint meséket és múltba révedő történeteket amelyekben Harryhausen otthonosan mozgott. Az első megbízás 1966-ban érkezett a Hammer Filmtől ahol az Egymillió évvel ezelőtt ismét hatalmas sikert aratott, s nem mellesleg Raquel Welchet mind a három mondatával katapultálta a hírnévbe. Majd 1969-ben elkészítette a Warner Brothers számára A tiltott völgy című személyes munkáját, amelyet még harminc évvel korábban mestere Willis O'Brian akart kivitelezni, de sajnos félbe kellett hagynia. Miután ez megbukott, Harryhausen elővette régi ötletét a Szinbád folytatását ahol eredetileg Szinbád dinoszauroszokkal találkozott volna, de erről a Columbia hallani se akart. Viszont arra kérték álljon elő valami egészen más történettel aminek hőse lehet újra Szinbád, és így készülhetett el a második kaland: Szinbád arany utazása.

Read more...
[ hozzászólás ] ( 1026 megtekintés ) permalink ( 3 / 111 )
Az aranygyapjú legendája (1963) 

Egy huszárvágással máris itt vagyunk a 60-as években, és kihagytuk mind a Gulliver utazását, mint pedig a Rejtelmes szigetet. Ennek leginkább az az oka, hogy sehol nem tudtam beszerezni őket, de minthogy már csak négy filmmel akarok foglalkozni, amúgy is úgy láttam autentikusabbnak, ha a második etapban, a Szinbádos és a görög mítoszos filmeket veszem szemügyre, és ami kimarad az megmarad egy későbbi - nagyon későbbi - időpontra. Na nézzük mit alkottak egy olyan történettel, ami már akkor filmvászonra termett amikor az emberek még azt sem tudták mi az a könyv.

Read more...
[ hozzászólás ] ( 314 megtekintés ) permalink ( 2.9 / 108 )
Szinbád hetedik utazása (1958) 

Hát Szinbád te se igyekezhettél sorba állni amikor az észt osztották. Ezt a filmet gyakran az egyik "legszebb mesének" aposztrofálják, sőt természetesen fantasy vonulat is van benne, hiszen tobzódik a misztikus kelet jegyeiben. Azonban ilyen idegesítő, elcseszett, hülye, egyáltalán nem szerethető főhőst én életemben nem láttam. Szinbád, és az őt megformáló - tehetségtelen - színész Kevin Mathwes számomra tönkretette az egész filmélményt, így bár kétségtelenül rengeteg figyelemre méltó résszel bír a Szinbád mégse tudom jó szívvel ajánlani, mert rettenetesen ambivalens az egész mozi összképileg.

Read more...
[ hozzászólás ] ( 312 megtekintés ) permalink ( 3 / 108 )
Űrszörny (1957) 

Harryhausen A repülő csészealjak támadása után elvállalt egy dokumentumfilmet, mely az Animal World címre hallgatott. Itt egy tíz perces rész munkája hárult rá, ahol a földtörténeti korszak letűnt dinoszauruszait keltette életre. Sokak szerint ez adta a dokumentumfilm egyetlen emlékezetes és említésre méltó részét. Majd ezután ismét a Columbia égisze alatt nekilátott egy újabb ikonikus szörny, Ymir megteremtéséhez mely mai filmünkben tör-zúz Róma belvárosában. Készüljetek, mert tudjátok milyen messziről jött, megmondhatom. TVETI MILLION MÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁJLSZ TÚ ŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐRSZ!!!!!!!!

Read more...
[ hozzászólás ] ( 600 megtekintés ) permalink ( 2.9 / 123 )
A repülő csészealjak támadása (1956) 

A tenger mélyéről jött!-el Harryhausen végleg megalapozta hírnevét, és innentől kezdve a Columbia Pictures el sem eresztette az aranykezű mestert. Charles H. Schneer bemutatta Sam Katzmannek, aki a B-filmes részleg teljhatalmú ura volt, és mai napig tudna tanítani, hogy kell a költségeket tizedannyira vágni. Lényeg a lényeg, minthogy az előző alany - ma már bármennyire is nevetséges - hihetetlen sikert ért el, és a producerek addig akarták ütni a vasat amíg lehet, még a következő évben elkészült ez a már minden szempontból sci-fi alkotás, melynek ugyan szintén vannak hibái, de köszönő viszonyban sincs az előző borzadállyal. Jöjjön hát a - dobpergést kérek - Örsz verzusz di FLÁJING SZÓÓÓÓÓÓÓÓSZÖRZZZZZ!!!!!!

Read more...
[ hozzászólás ] ( 548 megtekintés ) permalink ( 2.9 / 144 )
A tenger mélyéről jött (1955) 

Erről a filmről nem tudok olyan sokat regélni, de nem is baj. Igazából ha nem Harryhausen dolgozott volna rajta, és nem képezné szerves részét az életművének, már a kutya sem emlékezne rá, mert megtalálható benne mindaz, amiért utálni lehet az '50-es évek protagonista, áltudományos fantasztikumát. Mindezt a mára nevetséges trükkök egészítik ki, melyekből talán csak a Golden Gate híd lerombolása maradt meg ami picit emlékezetes lehet. De szerintem az is sokat mondd, hogy még rendes magyar címet sem kapott, csak ráaggattak egy meglehetősen hülyén hangzó tükörfordítást.

Read more...
[ hozzászólás ] ( 593 megtekintés ) permalink ( 3 / 128 )
Pánik New Yorkban (1953) 

A mai nappal újabb tematikus filmismertetés következik, mivel meglehetősen régen volt már ilyen. Sokat gondolkodtam vajon milyen filmekkel is foglalkozzunk a nyáron, mindenképpen valami nagyszabású csokrot akartam egybegyűjteni nektek. Utána jött a szomorú hír májusban, hogy meghalt Ray Harryhausen, akinek a trükkjei kisebb forradalomnak hatottak az 50-es 60-as években, és az ő által alkalmazott stop-motion, mára oldschool trükkök, egészen a 90-es évek elejéig fennmaradtak, amikor elkezdte szárnyát bontogatni a CGI. Még a Robotzsaruban is találunk stop-motion technikát. Szóval adta magát a kihívás, vizsgáljuk meg a mester életművét, nézzük meg milyen filmekre mentek be az emberek ha valami megdöbbentőt, látványosat akartak, milyen volt akkoriban egy blockbuster amikor ez a fogalom még nem is létezett. S minthogy Harryhausenről csak hallottam, de egyetlen filmet nem láttam mostanáig, így a filmeket együtt fogjuk felfedezni, kevesebbet fogok ismertetni, inkább személyes élményeimre helyezem a hangsúlyt, ahogy azt tettem az Universal Horror Klasszikusoknál is. A következő bő két hétben tehát kilenc filmet nézünk meg a mestertől miért is lett ő a trükk király.

Read more...
[ hozzászólás ] ( 4674 megtekintés ) permalink ( 3 / 182 )
Star Trek: Űrszekerek - első évad (1966-67) 

"Az űr. A legvégső határ. Ennek végtelenjét járja az Enterprise csillaghajó. Melynek feladata különös új világok fölfedezése, új életformák, új civilizációk fölkutatása, és hogy eljusson oda, ahová még ember nem merészkedett."

Read more...
[ hozzászólás ] ( 739 megtekintés ) permalink kapcsolódó link ( 3.1 / 139 )
A fekete lagúna szörnye (1954) 

Ismeritek a Kék lagúna szörnyét? Ha nem hát megmutathatom. Bár Ő ha jól tudom csupán a folytatásban lubickolt. No de kit érdekel ez, hiszen nem vele kell foglalkozzunk, hanem szomszédjával, a Fekete Lagúna szörnyével. Halloween-i különkiadásunk utolsó darabjaként úgy véltem a Universal klasszikus horror érájának utolsó nagy durranását mutatom be, amely mind a mai napig pazar szórakozást nyújt, pedig ennél idiótább címet bizony elég nehezen lehetett volna eszkábálni hozzá.

Read more...
[ 1 hozzászólás ] ( 733 megtekintés ) permalink ( 3 / 238 )

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Következő> >>